Iapetos:Αρχική/Νέα/ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ (7.3.2024)

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ (7.3.2024)

Published On: 27.03.2024

Ανοιχτή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης 2024 του ΣΕΣΜΑ – Εκδήλωση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Σημαντικά θέματα γύρω από τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες αξιοποίησης των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων από τη χώρα μας ανέδειξε η ανοιχτή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΣΜΑ με θέμα “Χρηματοδοτικά εργαλεία ΕΣΠΑ, ΤΑΑ, ΠΔΕ, τι κερδίσαμε, πως θα τα αξιοποιήσουμε καλύτερα”.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαρτίου στο Ξενοδοχείο Crowne Plaza, η Πρόεδρος του ΣΕΣΜΑ κυρία Κ. Χριστίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΒΡΜ Α.Ε., επανέλαβε τη θέση του Συνδέσμου να είναι αρωγός της κυβέρνησης προκειμένου να προωθηθούν οι βέλτιστες πρακτικές στον σχεδιασμό και στις διαδικασίες που απαιτούνται για την αποτελεσματική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων.”

“Εμπιστευόμαστε την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα και την αξιοποίησή της προς όφελος της οικονομίας και κοινωνίας”, ανέφερε ο κ. Ν. Παπαθανάσης, Αν. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, παρουσιάζοντας την πορεία απορρόφησης και αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ καθώς και των λοιπών χρηματοδοτικών και επενδυτικών εργαλείων που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η αποτελεσματική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών, αναγνωρίζοντας παράλληλα τον ρόλο των συμβούλων στην επίτευξη του στόχου μιας αναπτυξιακής οικονομίας, με σεβασμό στη δημοσιονομική πειθαρχία αλλά και κοινωνικό πρόσημο.

Σε πάνελ συζήτησης που συντόνισε ο κ. Β. Νταουσάνης, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΕΣΜΑ, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος ΙΑΠΕΤΟΣ Α.Ε., η κυρία Β. Λοΐζου, Γενική Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων αναφέρθηκε στην αύξηση των διαθέσιμων πόρων για τον δεύτερο κύκλο των καθεστώτων «Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα» και «Ενισχύσεις Τουριστικών Επενδύσεων» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 και επισήμανε ότι προτεραιότητα αποτελεί ένα νέο καθεστώς για μεγάλες επενδύσεις με έμφαση σε τομείς προστιθέμενης αξίας και στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, στο οποίο η μεταποίηση και η βιομηχανία θα έχουν καθοριστικό ρόλο.

Ο κ. Γ. Ζερβός, Ειδικός Γραμματέας Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ταμείου Συνοχής σημείωσε ότι “πλέον υιοθετείται το μοντέλο της συγκριτικής αξιολόγησης για το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» και έμφαση δίνεται στα αντικειμενικά κριτήρια, όπως η ύπαρξη ιδιωτικής συμμετοχής και η ωριμότητα του σχεδίου”. Επίσης, ανέφερε ότι μετά την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων στις δύο ενεργές προσκλήσεις του ΕΣΠΑ, θα ακολουθήσει η διαδικασία διαβούλευσης για τα διαθέσιμα ποσά και το που αυτά θα διοχετευτούν μέσω του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021 – 2027».

Μιλώντας για την επικείμενη πρόσκληση για τη δράση “Ερευνώ – Καινοτομώ”, καθώς και τις αλλαγές που δρομολογούνται στο πληροφοριακό σύστημα με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των αιτήσεων ο κ. Α. Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας τόνισε ότι στο εξής στόχος είναι οι προτάσεις να έχουν εφαρμογή στις επιχειρήσεις και αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία. Πρόσθεσε ότι εντός των ημερών πρόκειται να ανακοινωθούν τα βασικά σημεία της νέας πρόσκλησης, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να προετοιμαστούν καταλλήλως.

Σε συζήτηση που συντόνισε ο κ. Λ. Παπαϊωάννου, Ταμίας ΔΣ ΣΕΣΜΑ, Managing Director PwC Greece, ο κ. Ο. Καβαλάκης, Διοικητής Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, αναφέρθηκε στην πρόοδο αναφορικά με το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης . Όπως είπε, έχουν υποβληθεί 679 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 23,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 9,9 δισ. ευρώ είναι δάνεια του ΤΑΑ, 8,1 δισ. ευρώ είναι δάνεια των τραπεζών και 5,8 δισ. ευρώ είναι ίδια κεφάλαια των επενδυτών, με την πλειοψηφία να προέρχεται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. “Από τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί έχουν συμβασιοποιηθεί 283 δάνεια, δηλαδή έχουμε 11 δις ευρώ συμβασιοποιημένα δάνεια από τα οποία τα 4,7 δις ευρώ είναι δανειακοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Επομένως έχουμε ήδη καλύψει το ορόσημο του 4ου αιτήματος πληρωμής τον Απρίλιο, καθώς ο στόχος στο δανειακό σκέλος ήταν στα 4,5 δισ. ευρώ”, πρόσθεσε. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συστηματική και εντατική προσπάθεια που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές δημιουργεί τις βάσεις για την ολοκλήρωση των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Σ. Ασθενίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε., αναφέρθηκε στα έργα για την ψηφιοποίηση του Δημοσίου τομέα, σε πάνω από 400 διαγωνισμούς και στην αντίστοιχη συμβασιοποίηση έργων που αθροίζουν προϋπολογισμό πάνω από 2 δισ. ευρώ. Το 2023 εκταμιεύθηκαν 1,17 δισ. ευρώ, όπως είπε ο κ. Ασθενίδης και αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη υπογραφή συμφωνιών πλαίσιο για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες στο ΤΑΑ σε ό,τι αφορά τα έργα πληροφορικής, αλλά και τα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης.

Η κυρία Ι. Παπακυρίλλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, μίλησε για τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Τράπεζας, τα οποία διατίθενται στην αγορά μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους επιτοκίων.

Ο κ. Τ. Γεωργάκης, Chief of Commercial Banking ALPHA BANK, αναφέρθηκε στις αλλαγές των bankable επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια.  Οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στην εξωστρέφεια και στην εξέλιξη της παραγωγής τους προς πιο ποιοτικά προϊόντα, ανέφερε μεταξύ άλλων προβλέποντας ότι ο αυξημένος ανταγωνισμός και η ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερα εταιρικά σχήματα, δηλαδή συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Μοιράσου το

Σχετικά Νέα

ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ

Ενδεικτικό Πελατολόγιο